26/4/10

ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Μια εκδήλωση που δίνει άλλη διάσταση στο σχολικό αθλητισμό διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και η μη κυβερνητική οργάνωση ΜΗΤΙΣ (κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας) χθες στο Αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου με την παρουσία του προέδρου του συλλόγου Ολυμπιονικών Γιώργου Σιγάλα και των ολυμπιονικών Κώστα Θάνου, Βούλας Ζυγούρη και Φανής Ψαθά.


Η εκδήλωση είχε θέμα «Το άθλημα της πάλης και η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας» και αποτελεί σταθμό για τον Λαρισινό σχολικό αθλητισμό γιατί είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μία τέτοιου είδους ημερίδα και με τόσους υψηλούς προσκεκλημένους και με μεγάλη παρουσία παιδιών που έδειξαν να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση χάρη στη συμμετοχή των δασκάλων τους. Ανάλογες εκδηλώσεις θα ανεβάσουν στη Θεσσαλική πρωτεύουσα το επιστημονικό επίπεδο της άθλησης αλλά το κυριότερο θα προσανατολίσουν με σωστές αρχές την άθληση

των μικρών παιδιών.

Η εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Ε» Σωτήρης Κέλλας ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του συλλόγου Ολυμπιονικών Γιώργου Σιγάλα που μίλησε με εντυπωσιακά λόγια για τη Λάρισα και είπε ότι άλλαξε πολύ σαν πόλη και είναι ευτύχημα για τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στον κάμπο αφού τους δίνει μεγαλύτερη ευκαιρία για άθληση.

Στη συνέχεια μίλησε το μέλος της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης Καρδιτσιώτης ολυμπιονίκης Κώστας Θάνος που αναφέρθηκε στην πάλη και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ομιλητές-ειδικοί για τη σωστή άθληση των παιδιών.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. ΜΗΤΙΣ Κ.Ε.Ε.Α. Φοίβος Αποστολόπουλος που μίλησε για τον λόγο που έγινε η εκδήλωση και την αναγκαιότητα όλα να προσεγγίζονται επιστημονικά από ειδικούς και να μην γίνεται άθληση στην τύχη ενώ μίλησε και για το έργο που παράγει (και πράγματι εντυπωσιακό) η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση.

Επόμενος που μίλησε ήταν ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός που αναφέρθηκε στη σημασία της άθλησης, της διατροφής αλλά και τον τρόπο που πρέπει η κάθε οικογένεια να προσεγγίσει την επιστημονική άθληση και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας που αποτελεί μια σύγχρονη «μάστιγα» για την εποχή μας.

ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο νομάρχης Λάρισας επιφύλαξε και μια έκπληξη στους τέσσερις ολυμπιονίκες αλλά και στους ομιλητές κ.κ.Στούκα, Μπίρη που ήταν ένα δώρο γι΄ αυτούς και συγκεκριμένα το φωτογραφικό λεύκωμα του αείμνηστου Τάκη Τλούπα που μέσα απ’ αυτό ταξίδεψαν όλοι στην περιοχή της Θεσσαλίας στο πέρασμα των χρόνων από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα.

ΟΜΙΛΙΕΣ



Κατόπιν ακολούθησαν οι ομιλίες με πρώτη της Ολυμπιονίκη Βούλας Ζυγούρη που μίλησε για την πάλη, την κοινωνία και την αγωγή στη σύγχρονη εποχή για να ακολουθήσει μια ακόμα ομιλία από μία άλλη ολυμπιονίκη τη Φανή Ψαθά για την παρακίνηση προς την ολυμπιακή πάλη και τα κέρδη που μπορεί να φέρει στα μικρά παιδιά.

Η «σκυτάλη» των ομιλιών δόθηκε στη συνέχεια σε επιστημονικούς εκπροσώπους με πρώτο ομιλητή το Βασίλη Στούκα (ιατρό-διατροφολόγο) με θέμα «Οι πραγματικές διαστάσεις της παιδικής παχυσαρκίας» που τόνισε την ανάγκη της μεσογειακής διατροφής αλλά και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άθληση ενώ ο κύκλος των ομιλιών πήρε τέλος από τον Ευθύμη Μπίρη που ήταν διευθυντής του αθλήματος της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και μύησε τα παιδιά στους κανονισμούς, στις λαβές αλλά και στην ένδοξη ιστορία του αθλήματος.

Μάλιστα ο κ. Μπίρης στο τέλος της ομιλίας του έκανε και ένα κουίζ σ’ αυτά που είπε και έδωσε δώρα στα παιδιά που απαντούσαν σωστά.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ

Στο τέλος υπήρξε το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εκδήλωσης καθώς ο προπονητής του «Άθλου» Νίκος Καραβέντζας έκανε επίδειξη λαβών, στιλ και τεχνικών με δύο μικρά παιδιά που εντυπωσίασαν.

ΑΠΟΘΕΩΣΗ

Στο τέλος της εκδήλωσης τα μικρά παιδιά ενθουσιασμένα αποθέωσαν του ολυμπιονίκες που τους μοίρασαν πολλά αυτόγραφα ενώ παράλληλα τα φλας άστραφταν διαρκώς για φωτογραφίσεις. Τα παιδιά αγαπούν τους ολυμπιονίκες και το αποδεικνύουν.

ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ

Εκτός των προαναφερομένων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντινομάρχης Χρήστος Σιδερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αντώνης Πράπας, ο προϊστάμενος του γραφείου φυσική αγωγής Βασίλης Κούργιας, ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής τζούντο Γιώργος Στουκογεώργος , το μέλος του δ.σ. της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών Ελένη Δεσκάτα και άλλοι.

blogger templates | Make Money Online